- +90 532 361 44 50
- info@demadenizcilik.com
Deniz Boru Hatları
Deniz boru hatları; deniz altına boru döşeme yoluyla ülkeler arasında pek çok maddenin nakliyesini bu hatlar vasıtasıyla taşıma görevini sağlayan araçlardır. Ülkemizde diğer ülkelerden alınan petrol ve doğal gaz kaynakları bu hatlar aracılığıyla taşınmaktadır. Bu maddelerin taşınması çok dikkat gerektirir ve ihtiyacı karşılayacak derecede nakliyesi mümkün değildir. Bu nedenle petrol ve doğal gazın borular vasıtasıyla taşınması kolaylık ve hızlılık avantajı sağlamaktadır. Üstelik herhangi bir tehlike de içermemektedir.
Ülkemizdeki İstanbul ve Çanakkale boğazları, deniz boru hatları için oldukça elverişli sulardır.
Deniz Boru Hatları Nasıl Döşenir?
Deniz boru hatları, belirli prosedürlere uygun olarak yapılması gereken uygulamalardır. Projenin en uygun deniz güzergahı seçilerek yapılması, uygulayacak geminin temini ve denizin uygun noktalarına boruların inşası oldukça önemlidir.
Deniz boru hatlarının döşenmesinde boru çapına göre değişen 4 yöntem uygulanmaktadır:
- Boru çekme yöntemi: Bu yöntem çok derinliği olmayan denizler için uygundur. Boğaz geçişleri için oldukça elverişli bir yöntemdir. Kıyıda imalata uygun bir yer olduğu takdirde kolaylıkla uygulanan ve diğer yöntemlere göre ucuza mal olan bir yöntemdir.
- S boru yöntemi: Bu yöntem de boru çekme yöntemi gibi çok derin olmayan sularda uygulanır. İskeleden borular S şeklinde suya döşenir. Ülkemizde boğazlarda en çok kullanılan yöntemdir. Maliyeti yüksek bir uygulamadır.
- J boru yöntemi: İskeleden boruların J şeklinde suya bırakılarak döşenmesidir. Zaman alan, maliyetli bir yöntemdir. Derin sularda uygulaması görülür. Ülkemizde Karadeniz’de J boru yöntemi kullanılmıştır.
- Makara yöntemi: Çapı küçük olan ince borularda uygulanan yöntemdir. Borular makaralarla denize indirilir. Bu nedenle inşası en kolay yöntemdir. Ülkemizde belirli kalınlıkta çapa sahip borular tercih edildiğinden bu sistem hiç kullanılmamıştır.